Jag har länge gått och funderat på att skaffa en Raspberry Pi, egentligen ända sen jag hörde talas om den lilla kreditkortsstora datorn.

För inte så länge sen, nåja den har väl varit ute sen i somras, så släpptes en ny variant på denna – Raspberry Pi Modell B+. Denna uppgraderade variant har hela fyra USB2-portar och 40-pinnars GPIO. När jag tittade på Kjell & Companys sida så förstod jag inte om den kostade 399 kr eller om den såldes ut för 199 kr så jag gick dit och frågade istället.

Ett start-kit

Ett start-kit

Det visade sig att det är två olika modeller. Den dyrare modellen – Raspberry Pi 2 Model B – skall vara kompatibel med Windows 10, har 900 MHz-processor och 1 GB RAM-minne. Den billigare modellen – Raspberry Pi Model B+ – har lite sämre prestanda med 700 MHz-processor och 512 MB RAM. I övrigt tycks de vara ganska lika. Den dyrare varianten var slut och skulle dröja innan den kom in så jag köpte den billigare.

Men prislappen stannar inte där, man behöver mer saker för att ha en komplett dator. Strömförsörjningen kommer från vanlig micro-usb vilket gör att någon mobilladdare borde fungera. Den är dock viktigt att den matar 1A och inte 0,8A. Eftersom varje avverkad mobiltelefon lämnar en sladd efter sig valde jag att inte köpa någon sådan utan tänkte använda någon jag redan har hemma.

Om man inte vill att datorn skall ligga ute i det fria får man ha en låda att ha den i. Svart eller transparant fanns att välja på, men den transparanta var slut så det fick bli en svart. 99 kr ville de ha för den.

För att kunna installera ett operativsystem på den, eller ja för att överhuvudtaget får igång den, behövs ett micro-sd-kort. Likt mobilladdare har man ofta såna liggandes och dräller hemma men jag valde ändå att köpa ett nytt. 169:90 kr för ett SanDisk microSDHC Ultra med en överföringshastighet på 48 MB/s. Borde räcka för att installera operativsystemet på.

Nästa fråga är det med trådlöst eller trådbundet internet. Eftersom detta inte är en dator man bär omkring på tycker jag trådbundet fungerar utmärkt. Dock behöver den då stå på en sladds avstånd från routern. Hade jag valt trådlöst hade jag kunnat gömma den i vilken garderob som helst, så länge som den har tillgång till eluttag. Ethernet-sladd ligger också i drivor där hemma så det köpte jag inte.

Enda utgången med bild är HDMI, och enda bildskärmen jag har som har HDMI i sig är tv:n. Sladdar har jag så det behövde jag inte köpa. Jag tänkte bara koppla in den till skärm en gång, för att installera. Sen tänkte jag komma åt maskinen från andra datorer så jag behöver inte satsa på detta. För detta behövs bara tillfälligt även tangentbord och mus, båda två med USB-kontakt.

Eftersom jag inte hade något USB-tangentbord köpte jag ett sådant för 99 kr. Har en stationär dator kvar som hade ett PS/2-tangentbord så detta nya tänkte jag använda till det sen.

Det var hårdvaran det. Sen var det dags att ägna sig åt mjukvaran. Det första man skall göra är att formattera sd-kortet. Till kortet följde en adapter så det blev ett fullstort SD-kort. Såna kan man stoppa in i de flesta bärbara datorer. Det första man skall göra är att formattera kortet. Till det använder man en särskild programvara som heter SD Formatter 4. Detta formatterar kortet till FAT32, men det var det redan men jag gjorde det ändå.

Sen behöver man ladda ner själva systemet också. Det hämtar man från Raspberry Pi’s sida. Där finns flera att välja på men jag tänkte börja med att testa NOOBS. Allt man behövde göra av att ladda ner, packa upp och flytta över filerna till kortet. Sen stoppar man i micro-SD-kortet i Raspberryn och är redo att boota upp.

Sen sköter den sig ganska mycket själv, och vad man behöver göra är ganska självförklarande. Jag valde Raspbian och sen installera. Efter installationen kan man konfigurera och där valde jag svensk lokalisering och lite annat.

Då har man ett system med en användare (pi) med ett lösenord (raspberry) man bör byta (med kommandot passwd). Jag valde även att byta värdnamn på datorn och i min router gav jag den ett fast IP (eller rättare sagt att den alltid dynamiskt får samma IP).

Sen kan man koppla ur all kringutrustning och man kommer åt datorn med SSH.

Vad jag skall använda den till vet jag inte riktigt än, men hur det går får bli ett annat inlägg…