Niclas Magnusson, systemvetare

Lite inlägg av IT-karaktär

Allmänna

Standardprogram i Windows

Om man har en reninstallerad Windows kan man för närvarande inte ändra vilka standardappar som helst i Windows. Det tycks råda mycket oklarhet kring detta, varför det är så, vilka appar det rör sig om och varför det är så här samt att många tycktes uppleva att den ändrade tillbaka till de ursprungliga efter ett tag, men det tycks vara in sidoeffekt av en windowsuppdatering och tycks vara en bugg som kommer lösas i en senare windowsuppdatering.

Det går helt enkelt inte att byta standardappar som man tidigare kunde göra. Jag kommer här visa hur man kan kringgå detta utan att göra något direkt registerhack eller installera någon programvara. Jag kan inte garantera att detta funkar för alla, eller för alla filextensioner men de två standardappar jag ville byte var textfiler och pdf-filer, och för mig fungerade följande:

Öppna kommandotolken i administratörsläge (tryck på förstoringsglaset, skriv cmd, högerklicka på resultatet och välj att köra som admininstratör)

titta vad filextensionen .txt är associerad med:
C:\> assoc .txt

Detta borde ge ett resultat i stil med .txt=txtfile.

Man skall då kolla vilken filtyp det är
C:\> ftype txtfile

Detta bör ge ett resultat i stil med txtfile=%SystemRoot%\system32\NOTEPAD.EXE %1

Vill du byta standardprogram för att öppna filer, exempelvis Sublime Text, anger du sökvägen till det programmet, exempelvis:

C:\> ftype txtfile="C:\Program Files\Sublime Text 3\sublime_text.exe" "%1"

Om du kollar filtyp igen bör du se det du nyss angav, och om du dubbelklickar på en textfil i utforskaren bör den öppnas i din favoriteditor.

När jag sen ville byta standardprogram för PDF-filer fick jag gå lite annorlunda fram. pdf-filer var inte associerade med något, men det kunde jag åtgärda själv, genom att ange sökvägen till min pdf-läsare.

C:\> assoc .pdf=pdffile
C:\> ftype pdffile="C:\Program Files\SumatraPDF\SumatraPDF.exe" "%1"

Ovanstående skapar en filtyp som heter pdffile eftersom den inte fanns. Detta funkar för mig, som sagt, och är beständigt.

Kommentera

Tema av Anders Norén